kuchyně

Dobře navržené větrání kuchyně je jedním za základních bodů pro správný chod celé restaurace a spokojenost, jak personálu, tak i zákazníků. Kuchyňské spotřebiče vytvářejí v prostoru kuchyně značné množství tepla a vlhkosti, které musí vzduchotechnika z prostoru odvádět.

U většiny gastronomických provozů v ČR je větrání zcela nevyhovující, často v rozporu s hygienickými předpisy pro pracovní prostředí. Při nesprávně navrženém větrání může docházet ke kondenzaci vlhkosti, usazování tuků v odtahovém potrubí i v místnosti, šíření zápachu do ostatních prostor restaurace a v neposlední řadě k výkvětu plísní.

Způsoby odvětrání kuchyní:

Digestoře

Kuchyňské spotřebiče produkující teplo a vlhkost sloučíme do tzv. varných center, nad které umístíme odsávací zákryty. Přívod vzduchu zajistíme pomocí přívodních distribuční prvků např. anemostatů, velkoplošných přívodních vyústek, či zabudovanými přívodními mřížkami po stranách digestoře.

– vhodné do menších a středních kuchyní

Schéma od společnosti Atrea – větrání digestoří VARIANT se samostatně
dodávanou jednotkou DUPLEX-T s rekuperací tepla

Odsávací stropy

Odsávací stropy zajišťují odtah i přívod vzduchu do kuchyně, jejich výhodou oproti digestořím je, že spotřebiče není nutné shlukovat do varných center, odsávací prvky se umístí nad spotřebiče a přívod do volných ploch. Výhodou je snadná rektifikace jednotlivých přívodních a odvodních prvků, při změně dispozic kuchyňských spotřebičů. Dále odsávací stropy zajišťuji osvětlení celého prostoru a jsou esteticky příjemnější, což je výhoda například u otevřených kuchyní.

– vhodné větrání do střední a větší kuchyně

Schéma od společnosti Atrea – větrání odsávacím stropem se samostatně
dodávanou jednotkou DUPLEX-T s rekuperací tepla

Cenově vycházejí varianty velmi podobně, takže při výběru vhodného řešení cena nehraje podstatnou roli.

Pokud řešíte konkrétní problém u kuchyní, tak Vám s problémem rádi poradíme a určitě spolu najdeme schůdné a účinné řešení. Kontakt na tým AirProject

Kategorie: Větrání

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *